Testi-lelki megújulást segítő családi és közösségi programok

Megvalósult az EGYH-KCP-19-0359 azonosítószámú pályázat egyházi közösségi programok támogatásával

Pályázatunkban az alábbiakra kértünk támogatást: Olyan hitéleti, oktatási, közösségépítő programokat kínálunk a környéken élőknek, amelyek találkoznak az ő szükségleteikkel és egyben összhangban vannak saját vallási értékeinkkel is.

A Covid járvány ellenére célkitűzéseinket sikerült megvalósítani:

2019. november 30-án adventi kézműves foglalkozás:
A
közös adventi koszorú készítés mellett egyéb karácsonyra hangoló tevékenységekkel (karácsonyi ének tanulás, mézeskalács sütés, gyertyatartó készítés...). A kézműves délután után az este 6 órás szentmise keretében az elkészült adventi koszorúk megáldásra kerültek.

2019. december 20 -án adventi lelkinap felnőtteknek "Szüntelen születésben" címmel, Zatykó László OFM, Pálfai Zoltán plébános, Bíró László görögkatolikus parókus és Baráti Kinga nővér vezetésével.
Közös ima és plenáris előadás után közös Biblia olvasás, kiscsoportos beszélgetés, meditatív körtánc közül választhattak a résztvevők. A napot taizei imaórával zártuk. A résztvevők körét zömben a Szignum tantestülete alkotta, mellettük voltak külsős érdeklődők is.

2020. január 2-5. Tudatos jelenlét lelkigyakorlaton 15 fő vett részt. A program bennlakásos volt: a szállást, étkezést is mi biztosítottunk. A lelkigyakorlatot Szászi Balázs és Baráti Kinga nővér vezette. Pálfai Zoltán, Varga Attila atyák mutatták be a szentmiséket.
A résztvevők teljes szilenciumot tartottak. Napi 4-5 óra közös ima, természetben való időzés, testmozgás, szentmise alkotta a lelkigyakorlat gerincét.

2020. március 09. Pozitív fegyelmezés- nevelés szülői műhely
A 2 órás foglalkozást Czellár Mónika és Gulyásné Auffenberg Noémi vezették.
Arról beszélgettek, hogy otthon milyen fegyelmezési problémák vannak, továbbá hogy miként tudnak egyszerre határozott és elfogadó szülők lenni; gyermekeiket olyan alapvető készségekre megtanítani, mint a felelősségvállalás, önértékelés, a hibázásból való tanulás...

2020. május 21. Ökoszemlélet fejlesztése - kis lépésekben tegyük meg, amit mi magunk tudunk
A teremtett világ érzett felelősség már előző évek lelkinapjainak témája volt. Most egy konkrét lépésre szántuk el magunkat. Meghívtunk egy helyi őstermelőt, és arról  beszélgettünk, hogy mi mit tehetünk: milyen élelmiszereket (és milyen csomagolásban) választunk; hogyan védjük a méheket és miért; mit jelent a mélymúlcsos - vegyszermentes kertészkedés, földművelés... A gondolatcsere mellett a Boldogasszony Forrása kertjében aktívan dolgoztunk, hogy megmutassuk elköteleződésünket a teremtésvédelem iránt.

2020. 08.17-19. Pozitív fegyelmezés 30 órás akkreditált tréning
Ezen a tréningen 28 fő sajátította el a Pozitív fegyelmezés alapjait. Közben tudatosítottuk, hogy a gyerekek nevelésében szülők és tanárok, nevelők mennyire egymást támogatva és együtt dolgozva tudunk csak eredményt elérni.
A program egyik eredménye, hogy elkezdtük egy délutáni érzelmi intelligencia foglalkozást tartani - kísérleti jelleggel. Itt a gyerekek körben ülnek szőnyegen. Ehhez szőnyegeket vásároltunk, illetve érzés szükséglet listákat állítottunk össze, és ezekből plakátokat nyomtattunk ki A1, B1 méretben, majd műanyag sínek segítségével kifüggesztettük közterekben: főként osztálytermekben és a Boldogasszony Forrása épületében. Ezek segítségével gyakrabban és tudatosabban tudjuk kifejezni érzéseinket, szükségleteinket. Könnyebb azokat tudatosítani, ha folyamatosan a szemünk előtt lebegnek, a szó szoros értelmében.

2020. januártól kéthetente Bibliaóra
A Plébánia közösség tagjainak felkérésére Gottfried Hedvig nővér Szentírás olvasás és beszélgetés órákat vezet kétheti rendszerességgel. A Covid helyzettől függően élőben vagy online térben tartják ezeket a csoportos foglalkozásokat.

2020. február 18- 2020. december Gyászfeldolgozás
Gyász és veszteség-feldolgozás 8 hetes támogató programot vezetett Baráti Kinga nővér.
Tavasszal két csoport is indult: egy Makón és egy Kiszomboron a Plébánián. Ősszel Makón végezte el eredményesen egy csoport a cselekvésprogramot.

2020.02.25. - 05.25. Jóga gyakorlatok Kolumbán Katalin vezetésével

2020. október-december Mindfulness bevezető kurzus
A  a járványügyi rendelkezések szigorú betartásával kiscsoportban megvalósult a program.

2019-20 Kéthavi rendszerességgel voltak liturgikus körtánc foglalkozások
A résztvevők köre ebben a csoportban a legszélesebb: makói és szegedi lakosok is részt vettek alkalmainkon. A járvány kitörése óta ezt a foglalkozást felfüggesztettük.

© 2016 Worlds Collide. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!